Porumbei de agrement

Subtitle

Rase Jucatori

  

 Jucatori pocnitori 

Takla

 Reprezinta cea mai populara dintre rasele de porumbei din Turcia, sunt crescuti pentru
performantele lor de joc. Caracteristic rasei este jocul in urcare, pasarile de calitate facand „lumanari” destul de lungi. In functie de varietatea de Takla tipul de zbor este diferit, majoritatea liniilor de Takla zboara solitar (Mardin, Urfa, Ankara, Sivaz) dar sunt si linii care zboara in stol (Konia). Tot in functie de varietate difera si altitudinea de zbor, la inaltime mica (Mardin, Urfa, Sivas, Ankara) si la inaltime mare (Antalya).

 

 

 
Jucatori 

 Jucator baltat romanesc

  Este o rasa cu bune abilitati de zbor si joc indiferent de varietate, cu incaltatura ori fara. Zboara grupat in stol pana la inaltime medie. Durata de zbor, in conditii de antrenament, poate ajunge pana la aproximativ 2 ore. Pe toata durata zborului porumbeii executa jocuri scurte, de 3-4 tumbe in serie, fara pierderi semnificative de inaltime. Mai rar se intalnesc exemplare cu un joc in snururi lungi, executate rapid. Tot izolat la aceasta rasa se intalnesc exemplare care prezinta o modalitate de joc inedita, respectiv prin inaltarea cu batai puternice din aripi dupa care vin "morisca" pana la pamant. Extrem de rar se intalnesc la aceasta rasa porumbei care sa cada in timpul jocului.

Jucator pag de Iasi

 

 Rasa de jucatori cu desen specific.  Prezinta zbor cu durata situata in jur de o ora la inaltime medie. Jocul se manifesta prin 1-2 tumbe succesive, rar snururi scurte. Exemplarele cu joc foarte lung sau cazatorii apar accidental.

 

Jucator bimotat de Ardeal

 O mai veche rasa romaneasca de porumbei de joc era in trecut raspandita mai ales in zona Ardealului,in prezent cunoaste o mai larga difuzare si in alte zone ale tarii,precum si in strainatate.Desi in ultima perioada a cunoscut unele transformari in ceea ce priveste aspectul,porumbeii au pastrat in buna masura si calitatile de buni jucatori.Zborul nu e de foarte lunga durata,el se desfasoara la mica-medie inaltime iar porumbeii fac destul de frecvent jocuri de cateva tumbe.Tipul caracteristic de zbor si joc s-a dovedit pretabil la dresajul si zborurile demonstrative efectuate cu cusca mobila,acest lucru la crescatori din strainatate.

 Jucator de Botosani

 

 

 Rasa de porumbei jucatori cu aspect placut, astazi cu caractere ornamentale excesive (incaltatura mult prea mare) ceea ce a condus in buna masura la pierderea calitatii de zbor. Nu demult, pe o tipologie mai adecvata unor pasari de zbor si joc, exemplarele rasei zburau la semiinaltime, pe durate scurte dar cu un joc frumos, cu 2 pana la 7-8 tumbe consecutive.

Moriscar Romanesc

 

  Este, fara discutie, cea mai valoroasa rasa romaneasca de porumbei de joc si cu siguranta, printre cele mai performante din cate se cunosc. Avand ca principal criteriu de selectie jocul ii gasim intr-o mare varietate de culori si desene, avand insa caracteristici morfologice tipice si proprii rasei. Ca si la oricare alta rasa de porumbei jucatori, trasatura definitorie -jocul-se cere a fi apreciat la inaltimea de zbor care sa permita o corecta evaluare a acestuia, respectiv in zonele de zbor de inaltime medie si mica. Cu toate acestea, in cazul loturilor antrenate corespunzator, porumbeii urca cu usurinta la inaltime mare sau chiar au perioade scurte de disparitie. Zborul caracteristic moriscarilor este unul rapid, cu batai continue din aripi. Jocul pretins si specific rasei este unul efectuat rapid, strans, in snururi de  minim 10-12 rostogoliri consecutive, fara cadere in coada. Ca si modalitate de executie a jocului se intalnesc forme diverse: rostogolire verticala spre inapoi, rostogolire diagonala pe o parte sau pe doua parti, jocul de tip moara, precum si orice combinatie succesiva si/sau continua a tuturor acestor tipuri de rostogoliri. Durata de zbor este conditionata de antrenamentul la care sunt supuse exemplarele zburate, ea fiind de regula cuprinsa in intervalul 30 minute - 2 ore, indiferent de varsta porumbeilor zburati.

 Jucator de Calarasi

 

 

 Una dintre cele mai populare rase romanesti de porumbei de joc a cunoscut in ultima perioada un puternic regres in ceea ce priveste capacitatea de zbor din cauza preocuparii excesive pentru transformarea acesteia intr-o rasa pur ornamentala. Cu ani in urma porumbeii zburau frumos in stol sau solist cu durate de zbor de aproximativ 1 ora, timp in care prezentau un joc spectaculos, in snururi lungi si cu frecventa mare. Astazi doar cu multa dedicatie se mai pot realiza macar in parte performantele din trecut. Exemplarele cu accentuate caractere ornamentale (cioc foarte scurt,talie mica,etc) si-au pierdut in totalitate calitatile de zbor si joc.

 Jucator de Galati

 

 Rasa formata in jurul anului 1800 in orasul Galati prin selectia Rollerului Oriental. Sunt porumbei de talie mijlocie cu temperament vioi specific raselor de performeri incadrati la categoria "roller". Prezinta zbor de lunga durata, la inaltime medie spre mare si joc de preferat in snururi.

         


 Roller oriental

 

 Asupra corectei definiri a acestei rase au existat si inca mai exista perceptii confuze. Deseori termenul generic a facut trimitere la un grup mai mare de rase decat la una singura si foarte clar definita. Mai corect si mai precis definiti drept  "Rolleri de Kurdistan", acestia se deosebesc de fostii Rolleri de Smyrna, actualmente Rolerii de Sarajevo prin aceea ca au ciocurile ceva mai scurte, capetele mai rotunjite si coada lata, dar nu cu mai mult de 16 pene. Exista un soi de parere generalizata, dar niciodata demonstrata, dupa care acesti porumbei ar sta la baza tuturor raselor de porumbei jucatori cunoscuti. Chiar daca pe alocuri exista tendinta de a fi tratati ca si pasari de expozitie, in mod normal acestia sunt crescuti ca si porumbei de zbor, dovedind calitati acrobatice cu totul remarcabile.
Roller persan Cunoscuti mai degraba drept  "Rolleri Orientali Incaltati", acesti porumbei sunt denumiti "Persani" dupa unii autori germani, care ii si considera ca nefacand parte din grupul mai numeros al "Rollerilor Orientali". Dealtfel, dupa standardele germane acesti porumbei au cam iesit din sfera porumbeilor de zbor si joc, fiind crescuti exclusiv pe baza caracterelor de aspect, motiv din care au capatat si o talie foarte mare avand si o incaltatura asemenea. In alte locuri, crescuti fiind ca si porumbei de zbor si joc, dovedesc bune abilitati de joc, intocmai ca si rudele lor neincaltate. Se intalnesc in variante unicolore, dungate, pestrite si almonde.

 Roller de Birmingham

 

 

 Cea mai cunoscuta si mai larg raspandita rasa de porumbei jucatori. Se intalnesc in toate culorile sau nuantele de culori pe care le gasim la porumbeii domestici. Caracteristicile morfologice nu sunt foarte pretentioase existand insa o tipologie foarte bine fixata si recunoscuta de zeci de ani, cu toate ca rasa nu are un standard, cu exceptia unei varietati special selectionate pentru expozitii. Este o rasa crescuta si selectionata exclusiv pentru joc, cerintele fundamentale urmarind efectuarea jocului prin rularea inspre inapoi intr-un tempo ridicat, de preferat cu terminarea rostogolirii pe directia de zbor. Se urmareste ca un numar cat mai mare de porumbei din stolul zburat sa execute jocul simultan. Aprecierea jocului se face intotdeauna la inaltime mica sau medie. Durata de zbor standard este cuprinsa intre 30-60 minute, dar porumbeii pot zbura pe durate de pana la 2-3 ore inclusiv la mare inaltime si chiar disparitie.

 

 

Rase Zburatori

  

Zburator rosu de Targoviste

 

 O rasa dedicata zborului de inalta performanta dispunand de foarte bune abilitati in acest sens. Porumbeii bine antrenati se ridica intr-un timp foarte scurt la mari inaltimi, marea majoritate din timpul de zbor fiind efectuata in zona de mare inaltime si disparitie. Durata de zbor se situeaza, de obicei, in intervalul 4-8 ore, uneori in conditii deosebite, chiar peste acest prag. Zborul este unul rapid, indeosebi la lansare, cu batai continue din aripi, pana la atingerea zonei de mare inaltime porumbeii avand un zbor in general "tesut". La coborare deseori porumbeii prezinta un zbor de tip "eretean" respectiv cu batai scurte din varful aripilor urmate de perioade scurte de plutire. Desi dispun de foarte bune capacitati de orientare si o memorie buna, pregatirea pentru zbor a acestor porumbeii trebuie facuta cu grija si o buna metoda pentru a evita pierderile cauzate de curentii de inaltime .Porumbeii, pe masura ce intra tot mai bine in forma, au tendinta de a urca tot mai sus si pe durate tot mai mari.

   Zburator de Severin

 

 

   Zburator de Budapesta

 Un zburator prin excelenta, este una dintre cele mai performante rase de zbor cunoscute in intreaga lume. Prezinta o usurinta in a zbura cu totul deosebita si este o rasa foarte disciplinata, decoland si aterizand la punct fix. Zborul este unul foarte rapid, caracteristice fiind intoarcerile stolului pe ambele parti. Se ridica rapid la mari inaltimi si disparitie, durata standard de zbor fiind situata in intervalul 6-9 ore, dar s-au obtinut performante si de 12-13 ore. Pentru aprecierea frumusetii si specificului zborului acestia se zboara in stoluri mai mari, de 15-21 exemplare, uneori chiar mai multi.

   Zburator albastru de Cluj

O rasa cu temperament vioi. Prezinta zbor rapid, in stol strans, la inaltime medie cu schimbari dese de directie.

Zburator codalb de Muntenia

 

 O rasa oarecum controversata dupa standardul actual, include varietati cu totul deosebite in ceea ce priveste coloritul si desenul specifice. In privinta abilitatilor de zbor varietatea cafenie a fost creditata nu cu mult timp in urma ca avand performante notabile, de aproximativ 3-4 ore, in zona de mare inaltime. In schimb varietatea de vargati are posibilitati mult mai modeste, de pana la o ora, existand exemplare care prezinta si un joc mic.

Zburator codalb romanesc

  Porumbei cu o traditie recunoscuta in cadrul zburatorilor romanesti au pastrat in buna masura capacitatile de zbor care i-au adus in atentia crescatorilor. Pentru contracararea tendintei de a fi  crescuti ca si o rasa ornamentala acestia trebuie crescuti in libertate si antrenati pentru zbor inca de tineri. In acest fel se pot obtine cu ei performante de zbor deosebite, de aproximativ 3-4 ore la medie sau mare inaltime, in cazul vioriilor codalbi putandu-se realiza, prin selectie atenta, chiar mai mult. Zborul este unul rapid si in stol, desenul specific dand stolului zburat o impresie deosebita pentru privitori. La varietatea de codalbi negrii se pot intalni exemplare care prezinta un joc rapid si scurt, de 1-3 tumbe.

Zburator dungat romanesc

 

 Dupa standardul actual, aceasta rasa grupeaza varietatile mai vechi de zburatori argintii, bujori, gagii si bragagii. Exista diferente semnificative in ceea ce priveste abilitatile de zbor, argintii si bujorii depasind net celelalte varietati. Daca in cazul argintiilor si al bujorilor, antrenarea lor sistematica poate aduce performante de durata de 3-4 ore, in cazul gagiilor si al bragagiilor durata de zbor maxima se situeaza la aproximativ 1 ora. Zboara frumos in stol, rapid, atingand cu usurinta zona de mare inaltime.

Zburator gat-golas romanesc


Zburator orbetean romanesc

 Rasa de zburatori ce poate atinge performante foarte bune. In prezent sufera foarte mult datorita selectiei in afara standardului si doar pe criterii de frumusete. Orbetenii pot fi caracterizati ca fiind o rasa puturoasa care daca nu are alimentatie corespunzatoare si program de zbor regulat si strict pierde rapid din calitatea zborului. Lasati mereu liberi vor prefera sa se ridice rar, atunci cand au chef, in grupuri mici de 2-3 exemplare in zboruri de maxim 30 min timp in care urca incet  pana la puncte sau disparitie apoi coboara rapid. Prezinta un zbor alert pana ating altitudinea de zbor apoi alterneaza perioadele de zbor rapid cu cele de planare. In general zborul se desfasoara pe palierul de mare inaltime dar fac des si disparitie.

Zburator visiniu romanesc

  Un zburator avand calitati de culoare si desen cu totul deosebite prezinta insa performante de zbor ceva mai reduse. Desi multi prefera sa-i creasca indeosebi pentru frumusetea lor, antrenati pentru zbor de tineri, atat varietatea cu chenare cat si visinii codalbi pot zbura pe durate de pana la 1,5-2 ore. Zborul este unul rapid, in stol, de regula efectuandu-se in zona de inaltime medie.

Zburator de Danzig

 

  Una dintre cele mai vechi rase de zburatori, sunt la originea majoritatii raselor cu performante de zbor din Polonia, Germania, Ungaria sau Serbia. Sunt pasari viguroase, cu o musculatura foarte bine dezvoltata ce sustine un stil de zbor in forta. Se deplaseaza cu o usurinta uimitoare in aer si ating paliere de mare inaltime. Zboara cu miscari ample ale aripilor, batai mai rare decat la alte rase dar puternice. Zbor solist sau in stol. Durate de zbor de 2-4 ore dar pot depasi 6 ore cu antrenament adecvat. In Germania rasa a suferit un proces de degradare fiind crescuti aproape exclusiv pentru frumusete. Mai sunt folositi la zbor in tara de origine si in Ungaria.

Members Area

Recent Blog Entries

Recent Videos

Newest Members

Recent Photos

Recent Forum Posts

by DAN over a year ago
by Sicora Fabian over a year ago
by Tanase Valentin over a year ago
by Sicora Fabian over a year ago